top of page
Zoeken
  • Hilde Sneep en Annasjouk Nijhof

Alles eruit halen wat erin zit



Een bekende zin en zeker van toepassing als we het hebben over opvoeden. Want dat willen we toch voor onze kinderen? Niets mag hen in de weg liggen om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. Meer nog, we zorgen dat ze alle kansen krijgen. Ook school doet z’n best om aan te sluiten bij elk kind. Plusklas, extra hulp, onderzoeken en gesprekken, je weet er misschien alles van. Laat helder zijn, het is goed dat we dit doen! Onze kinderen zijn het waard. En toch heeft die zin ook een bijsmaak. Want alles uit je kind halen, is dat waar het om gaat en hoe dan? Voor een antwoord op die vraag verleggen wij de focus naar ‘weten wat erin zit’. Wat heeft God in jouw kind gelegd en hoe kijk jij daar als ouder vervolgens naar?


Weten wat erin zit

Wat zie jij als je naar je kind kijkt? Er zit veel moois in jouw kind. Zelf vinden we onze eigen kinderen vaak het leukst, het slimst en het grappigst. Ondanks dat we weten dat dat natuurlijk niet zo is, kleurt het wel de bril waarmee we naar onze kinderen kijken. We houden intens veel van ze en bedekken veel met die liefde. We snappen hun grapjes en moeten er als ouder het hardst om lachen. We zijn trots op iedere ontwikkelingsstap en vertellen daar graag over. De bril waarmee we kijken, wordt ook gekleurd door verwachtingen en hoop die we hebben voor hun toekomst. Je hoopt op goede schoolprestaties, je kind moet immers wel gaan studeren. Je stimuleert je kind om extra te trainen voor voetbal. Je hebt zelf namelijk hele goede herinneringen aan de vriendschappen binnen je eigen voetbalteam van toen. Om je heen bij vrienden en familie lopen kinderen fluitend door hun schoolloopbaan. Nu maar hopen dat dat ook zo zal zijn voor je dochter van bijna vier.

De bril waarmee we kijken, wordt ook gekleurd door verwachtingen en hoop die we hebben voor hun toekomst.

Onze liefde en verwachtingen bepalen wat we zien als we naar onze kinderen kijken. Het is maar de vraag of we wel ècht zien wat er in onze kinderen zit. Vinden ze voetbal wel zo leuk, of is dat meer jouw ding? Je weet dat je zoon superhandig is met zijn handen, wat is dan een goede studie die past bij hem?


Kijken met de bril van God

Zet de bril van God eens op om met Zijn ogen naar je kind te kijken. God ziet een uniek kind dat geschapen is naar Zijn beeld. Een volmaakte alleskunner? Nee, zeker niet. Het is een ontdekkingstocht om te worden zoals Hij heeft bedoeld. Het helpt als je daarbij Gods bril opzet. Kijken met Zijn ogen kent drie belangrijke principes.


1. Ontdek je talenten en laat ze niet liggen

In de gelijkenis van de talenten (Mattheüs 25: 14-30) worden we uitgedaagd om iets te doen met de talenten die God in ons heeft gestopt. Onze kinderen kansen bieden en aanmoedigen is dus goed. Dat doe je vooral door te kijken en naar ze te luisteren. En ook door te doen. Probeer verschillende dingen uit; creatief, sportief, muzikaal. Van ons als ouders vraagt dat een open en nieuwsgierige houding. Durf jij jouw kind ruimte te geven om een ander paadje te lopen dan je zelf hebt gedaan?


2. Wees eerlijk in wat je niet kunt en help elkaar

Niemand kan alles. Dat betekent dat we onze kinderen ook mogen leren om te zeggen wat ze niet kunnen. Dat is best een lastige, we delen liever complimenten uit. Dat vraagt kwetsbaarheid. En toch heeft God het zo bedoeld. Denk aan het verhaal waarin vele delen één lichaam vormen (1 Korintiërs 12). Als je ontdekt wat je niet en wat je wel kunt, weet je ook hoe je elkaar kunt helpen. Hoe is dat in jouw gezin? En waarin zijn de rollen omgekeerd?


3. Weet dat God erbij is

Kijkend door Gods bril zien we een kind dat God onvoorwaardelijk liefheeft. Jouw kind is Zijn kind. Hij wil relatie met ons en is erbij in alle facetten van ons leven. We willen onze kinderen leren om te staan in het vertrouwen dat God ons niet loslaat. Het is Zijn Geest die ons helpt te ontdekken wat er in onze kinderen zit. Benoem dit telkens weer.


Dus alles eruit halen wat erin zit? Zeker. Maar welke bril zet jij op? Dit blog past in de serie die verschijnt in het kader van het Xpeditie Event op 23 oktober. Daarin gaat het om de vraag ‘Kun je het zelf?’. In de serie belichten we verschillende kanten van dit thema. In de opvoeding willen we onze kinderen leren om zelfstandig te zijn en verantwoordelijkheid te nemen. Maar moet je alles kunnen, halen we alles eruit wat erin zit of leren we ze ook om kwetsbaar te zijn en te zeggen ‘dit kan ik niet’, om te ontdekken dat we elkaar en God nodig hebben.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page