top of page
2022-06 XP12 Ik wil niet-42_edited.png

Xpeditie 3.6.0. voor jouw gezin

Samen geloven in de wereld van je kind

 Xpeditie@home

​

Xpeditie@home is een geloofsavontuur samen met je kinderen. Het online materiaal is vernieuwend, afwisselend en vol fun. Wil jij tijd maken voor een verdiepend gezinsmoment? Dan is de Xpeditie@home echt iets voor jullie!

xpeditie_home-8.png

Hoe ziet een Xpeditie@home eruit?

​

  • een video (ca. 15 minuten) waarin een gezin op Xpeditie gaat en ontdekkingen doet over een bepaald thema

  • uitdagende challenges, Xpeditie-vragen en de Bijbel gaat open

  • kant en klaar: de voorbereiding is minimaal en wat je nodig hebt, heb je in huis

  • de Xpeditie staat voor je klaar in onze online omgeving  

  • maak gebruik van onze super handige app op je telefoon

​

​Hoeveel tijd kost het?

​

  • totaal 45-60 minuten gezinstijd

  • plan één moment in jullie agenda of…

  • knip de Xpeditie op in 2-3 delen van 10 à 15 minuten
     

Wat vraagt het van mij als ouder?

​

  • heel veel nieuwsgierigheid

  • chips, cola of ander lekkers voor een gezellig moment 

  • een Ipad, laptop of TV voor de video

  • vooraf de Xpeditie doorkijken (5 min.)

 

Onze jongste is 4, de oudste 11.
Het mooie is dat er
voor alle leeftijden wat tussen zit en

er bij ieder kind iets triggert in zijn belevingswereld (Liesbeth).

Landrover_edited.png

Welke Xpeditie ga jij doen?

2021-10 website-14_edited_edited.jpg

Wat maakt gelukkig?

Een boeiende vraag om samen mee bezig te zijn. Niet alleen door te praten, maar ook door te doen. Wat heeft God met deze vraag te maken in jullie eigen leven? Weet jij wat David gelukkig maakt? Door video, challenges en verhalen doen jullie mooie ontdekkingen. 

Kun je het zelf?

Ik wil het zèlf doen! Het is goed om dingen alleen te doen, maar kun je het eigenlijk wel allemaal zelf of hebben we elkaar juist nodig?  In deze Xpeditie@home gaan jullie aan de slag met de vraag ‘Kun je het zelf?’. Wat betekent het dat jullie ‘samen één lichaam zijn’? Wat kun je zelf en waarin heb je elkaar nodig?

2021-09 Xp-Kunjehetzelf-131_edited.jpg
2022-05 XP-Schermtijd-23.jpg

Schermtijd!?

Hoe worden beeldschermen in jouw gezin gebruikt? Is dit vaak een strijd? Wil jij ontdekken wat voor jouw gezin verstandig en slim is en wat dat te maken heeft met hoe God je heeft gemaakt.Deze Xpeditie geeft jullie handvatten om afspraken te maken over schermgebruik en helpt om God daarbij te betrekken.

2021-11 XP-Wat is een engel-65.jpg

Wat is een engel?

Dit is Xpeditie@home en gaat over de vraag ‘Wat is een engel?’. In het kerstverhaal komen heel wat engelen voor, maar je vindt ze niet alleen daar. In de Bijbel staan ongeveer 300 verhalen waarin een engel voorkomt. Verhalen over engelen zijn er nog steeds. Heb jij zelf weleens een engel gezien? 

2022-06 XP12 Ik wil niet-98-2.jpg

Nee, ik wil niet!

Roep jij dat ook weleens? Soms wil je je kamer niet opruimen. Of je wil niet naar school of werk omdat er problemen zijn. Jona had dat ook. Het is belangrijk om te ontdekken waarom je iets niet wilt. God kan jou op verschillende manieren helpen. In deze aflevering gaan jullie ontdekken hoe dat bij jullie werkt.

 

​

Anker 1
  • Mijn kinderen hebben maar een korte concentratieboog, wat helpt?
    1. Splits de Xpeditie@home op in kortere delen van 10-15 minuten. Zie daarvoor de suggesties die we geven in de Online-Xpeditie 2. Tijdens een praat of kijk-activiteit kan het jonge kinderen helpen om iets te doen te hebben. Geef hun knuffel of favoriete ‘frummel-speelgoed’ in handen of laat ze tekenen. Het lijkt of ze niet meedoen, maar dat is vaak niet zo. Ze horen alles en gaan vaak spontaan reageren als ze aan de beurt zijn. 3. Geef structuur: aan tafel geeft meer structuur dan in de zithoek vertel wat je gaat doen (bijvoorbeeld eerst de video, dan een challenge) zorg dat je de video klaar hebt staan en pak vooraf zelf wat jullie nodig hebben 4. Verminder ruis en afleiding leg aantrekkelijk speelgoed weg hebben twee kinderen steeds ruzie, ga tussen hen in zitten zet je eigen telefoon uit
  • Wat is een geschikt moment om Xpeditie in te plannen?
    Dat is voor ieder gezin natuurlijk anders. Twee tips en onze suggesties: Tip 1 Plan de Xpeditie in. Schrijf jullie moment in je agenda! Neem je kinderen hierin mee, vertel ze wanneer je Xpeditie@home gaat doen. Tip 2 Splits jji de Xpeditie op in kortere delen? Kies dan een vast moment, dat geeft herkenbaarheid, structuur en een moment om samen naar uit te kijken. Suggesties plan zaterdag of zondag aan het einde van middag met een borrelplankje en gezellig iets te drinken (lekker opblijven) start in het weekend en doe de volgende onderdelen in de week erna. Een challenge als toetje na de maaltijd of vlak voor het naar bed gaan kan een moment van ‘samen-fun’ zijn. rond de maaltijd: start met de video, ga dan samen eten. Misschien kun je tijdens het eten alvast een Xpeditie-vraag erbij pakken. Doe na de maaltijd het volgende deel. Het kan helpen voor een betere concentratie om van de tafel naar de zithoek te verhuizen.
  • Mijn kind is niet zo’n prater, werkt Xpeditie dan wel?
    Jazeker! Xpeditie@home is juist NIET alleen praten. Wij zetten alle zintuigen in. Daarom is er een video, doen we challenges en ja, zijn er ook Xpeditie-vragen. Alle onderdelen dragen bij aan het doen van ontdekkingen. De challenge bijvoorbeeld, is niet alleen maar fun, maar maakt ook iets duidelijk over het onderwerp.
  • Moet ik vooraf alles wat we nodig hebben klaarzetten?
    Dat kan, maar hoeft niet. Je kunt goed starten door samen hardop met je kinderen de intro te lezen en pak dan samen wat je nodig hebt. Sowieso heb je bij iedere Xpeditie een scherm nodig om de video te bekijken. Stream de video eventueel naar je tv. Die kun je samen vooraf klaarzetten. Best kans dat jouw (oudere) kinderen daar handiger in zijn dan jij.
  • Waarom chips, cola en ander lekkers?
    De basis van ieder Xpeditie@home is een goede sfeer. Een sfeer van openheid en gezelligheid is essentieel. Alleen dan is er ruimte om samen ontdekkingen te doen. Voor de één is dat een borrelplankje, voor de ander een broodje knakworst of chips en cola (want dat hebben we anders niet). Kies wat bij jullie past.
  • Wat is Xpeditie@home WEL en wat juist NIET?
    Wat is Xpeditie@home WEL?​ Echte aandacht voor elkaar en voor God Alledaagse dingen koppelen aan verhalen uit de Bijbel Xpeditie-vragen om in gesprek te komen en te blijven Challenges met actie, veel plezier en lol Samen ontdekkingen doen Bouwen aan een geloofsfundament Altijd een video waarin een gezin ontdekkingen gaat doen Drie momenten van 10/15 minuten ​ Wat is Xpeditie@home NIET?​ Ouders vertellen hun kinderen hoe het zit Stilzitten en luisteren Teksten uit je hoofd leren Veel voorbereiding Alleen te behappen voor een kinderwerker
  • Wat levert een Xpeditie@home mij en mijn gezin op?
    1. Kwaliteitstijd met je gezin 2. Onderlinge relaties worden versterkt 3. Geloven wordt praktisch in je gezin 4. Je gaat zien dat de Xpeditie doorwerkt in de rest van jullie dagelijks leven. Het gaat altijd over onderwerpen die je in jullie dagelijks leven tegenkomen. En dus zijn er in de dagen en weken erna altijd weer spontane aanleidingen voor een vraag of kort gesprekje met je kinderen 5. Je bouwt aan een gezinscultuur waarin praten en doen rondom geloven vanzelfsprekend is. Wanneer je kinderen in de puberteit komen is het gesprek daarover al gestart, dat zijn jullie dan al gewend 6. Je bouwt aan het geloofsfundament van je kinderen: ze gaan ontdekken wie ze zelf zijn, wie Jezus is en hoe ze met Hem kunnen leven
  • Hoe ga ik om met de leeftijdsverschillen tussen mijn kinderen?
    In de Xpeditie@home geven wij, als dat nodig is, extra opties voor het jonge of juist oudere kind. Het is ook goed om je te realiseren dat samen gezin zijn juist ook betekent dat je rekening houdt met elkaar. Lukt het om nieuwsgierig naar ieders verhaal? Zie de Xpeditie@home als een oefening daarvoor. En ja, dat gaat ook af en toe mis. Geef daarom ruimte aan de jongsten om misschien ondertussen te kleuren of met een autootje erbij aan tafel te zitten. Je staat versteld van wat ze allemaal al kleurend oppakken.
  • Moet je alles doen of kun je ook onderdelen weglaten?
    Gebruik de Xpeditie@home zoals het past in jouw gezin. Natuurlijk zit er een bepaalde volgorde en opbouw in de Xpeditie@home, maar laat weg, verander of vul aan zoals het jullie het best past. Maak eventueel ook gebruik van de suggesties om de Xpeditie@home op te knippen in kortere delen.
  • Hoe doe ik die gesprekjes?
    Misschien denk jij mijn kind is niet zo’n prater of hoe stel ik goede vragen? Hier geen cursus gesprekstechnieken, wel twee tips: 1. Wees nieuwsgierig Kies hier bewust voor en denk niet dat je al weet wat je kind gaat zeggen of dat je het wel snapt wat hij zegt. Wat bedoelt je kind eigenlijk, heeft hij een voorbeeld, hoe ging dat? Wees oprecht nieuwsgierig en laat je verrassen door de wijsheid van je eigen kind. 2. Heb de juiste verwachtingen De spanningsboog van kinderen is vaak kort of ze hebben nog niet veel woorden tot hun beschikking. Een goed gesprek duurt daarom soms maar één minuut of nog minder. Dat is normaal en OK! Jouw open houding en af en toe weer een vraag is het belangrijkst. Blijf dat volhouden en dan ga je merken dat op heel onverwachte momenten jouw kind ineens komt met zijn verhaal. Sta je er dan voor open? Wil je meer weten? Vraag op onze site ons Ebook aan 'Over geloven en opvoeden, samen ontdekken en nieuwsgierig zijn'.
Anker 2

Hoe ga ik in gesprek met mijn kinderen?

Deze vraag krijgen wij regelmatig van ouders. Daarom schreven we er een Ebook over, vol tips en inspiratie.
 

Wil jij meer lezen en kijk je uit naar 'Gouden momenten' met je kinderen? Vraag nu ons inspirerende Ebook aan. Gratis!

E-Book-2.jpg
bottom of page