top of page
Zoeken
  • Annasjouk Nijhof

Ben jij nieuwsgierig?


Als ik naar deze foto kijk, zie ik een nieuwsgierig meisje. Het is Lotte. Ze staat bij de vijver op een koude ochtend, een dun laagje ijs op het water. Zie je hoe ze met haar voeten het ijs aftast? Kraakt het? Kan ze erop staan? Lotte zet voorzichtig een stap, ze gaat en probeert. Ik kan soms jaloers zijn op de vanzelfsprekende nieuwsgierigheid van kinderen. Een aangeboren gave die hen helpt om te ontwikkelen en te groeien. Ze blijven vragen stellen en doen daardoor iedere dag grote en kleine ontdekkingen. Nieuwsgierigheid is een gave die wij als ouder vaak een beetje zijn kwijtgeraakt. Dat is jammer en kan ons in de weg zitten als het gaat om geloven en opvoeden. Nieuwsgierigheid en geloofsopvoeding gaan namelijk hand in hand. Als je nieuwsgierig bent naar God, vragen stelt, dingen niet zomaar aanneemt, ontwikkel je een onderzoekende houding waarmee je verder komt. Niet omdat iemand anders het zegt, maar omdat je zelf actief bent geweest. Stel dat jij als ouder bij die vijver staat, samen met Lotte. Wat zou jouw reactie zijn op haar onderzoekende houding? Zou je zeggen: “Niet te ver hoor, straks word je nat en koud”. Of steek je je hand uit en zeg je: “Geef mij je hand dan kun je een stapje verder.”


In die laatste zin zit denk ik precies de kern en onze uitdaging. Reageer jij bij een vraag of een situatie met een kant en klaar antwoord of ben je beide nieuwsgierig en gaan jullie samen een nieuwe ontdekking doen?


Durf opnieuw nieuwsgierig te zijn, samen met je kinderen

Als je kind vraagt: “Hoe kan het dat Jezus is opgestaan toen Hij dood was?”, ga dan eens samen opzoek naar het antwoord. “Dat is een wonder dat ik ook niet zo goed begrijp. Waarom denk jij dat dit een belangrijk verhaal is?”

Er is veel te zeggen over dit soort gesprekken. Maar kijk eens door de ogen van je kinderen, bedenk welke vragen je zelf hebt en schuif je kant en klare antwoorden opzij. Je kan erop wachten dat je kinderen je dan gaan verrassen. Geef je ons dan een seintje?


 

Annasjouk Nijhof is samen met Hilde Sneep oprichter van Xpeditie 3.6.0. Annasjouk is getrouwd met Frank en heeft twee zoons (20+). Vanuit passie en professie werkt zij al zo'n 25 jaar op het snijvlak van onderwijs, opvoeden en geloven.


76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page