top of page
Zoeken
  • Annasjouk Nijhof

Alles is niets zonder liefde
Jelle is altijd op zoek. Ook naar de essentie van het geloof. Hij schreef er een mooi lied over en vertelt wat dat met de opvoeding van zijn kinderen te maken heeft. Geloven is in de afgelopen jaren voor mij een zoektocht geweest, en dat is het nog steeds. Voor mijzelf is de reis van het geloof inmiddels de bestemming geworden. Een reis waar je onderweg steeds nieuwe ontdekkingen doet en nieuwe vergezichten krijgt.

Toch kan ik mij ook wel eens druk maken of wij onze kinderen wel genoeg meegeven van ‘het geloof’. Niet omdat ik bang ben dat ze straks verloren gaan, maar wel omdat ik denk dat het geloof je kan vormen en kan helpen om te leven vanuit een hoopvol en breed perspectief, dat het gelukkig kan maken. Maar hoe doe je dat? Hoe geef je woorden aan wat je dan gelooft en hoe maakt je dat gelukkig?

In 2010 zond de EO de serie ‘Op zoek naar God’ uit met Dennis van der Geest en William Paul Young. Er is één moment dat mij altijd is bijgebleven. Dennis is op dat moment behoorlijk gefrustreerd. Hij heeft echt zijn best gedaan om God te zoeken, maar krijgt voor zijn gevoel geen reactie. William Paul Young luistert en laat hem uitspreken en dan volgt een heel mooi gesprek:

William: Vertel me eens waar je wel in gelooft. Geloof je in liefde?

Dennis: Ja natuurlijk. Als je… Natuurlijk. William: Bid dan tot de Liefde. Dennis: Ja… William: Het maakt geen deel uit van je hersenen. Dennis: Nee. William: Liefde is onzichtbaar en toch echt. Dennis: Ja. William: Het is iets wat waarachtig is. Dennis: En het zit in je. William: Ja. En de Bijbel zegt ook: God is liefde. Als je in liefde gelooft, op anderen gerichte, pure, onbaatzuchtige liefde, moet je tot de Liefde bidden. Liefde is de kern Destijds vond ik dit heel verrassend en ook wel een beetje gek. Bidden tot de Liefde. Maar door de tijd heen is voor mij juist die liefde echt de kern en basis geworden. Het was ook de basis voor het schrijven van het liedje ‘Alles is niets zonder liefde’, wat eigenlijk een hertaling is van een passage uit 1 Korintiërs 13. Je kunt heel wijs zijn, heel veel bezitten, vol geloof van God spreken, het is allemaal niets als het zonder liefde is. Dus:

Als je iets wilt zeggen, zeg het dan in liefde 

Als je iets wilt geven, geef het dan uit liefde

Als je wijs wilt worden, wijs dan op de liefde

Als je wilt geloven, geloof dan in de liefde 

Want alles is niets zonder liefde

Doe ik wel genoeg? Bij ons thuis hoor ik weleens ‘Ik weet niet of ik wel in God geloof’ of ‘Hoe kan God nou de aarde geschapen hebben’? Ik kan mij dan zorgen maken of wij wel genoeg aan geloofsopvoeding hebben gedaan, en dat doe ik ook echt weleens. Maar ja, ik ken(de) dezelfde vragen, juist die vragen kunnen soms ook heel erg afleiden van de essentie. Het helpt mij en ook het gesprek over geloof met onze kinderen om het gesprek dan ook weer terug te brengen naar wat voor mij de essentie is, het leren leven vanuit liefde. Dat maakt gelukkig. Want als je dingen met liefde doet, dan geloof ik ook, dat de Liefde zelf daarbij is, want de bron van liefde is altijd Liefde.

Over Jelle Sijtsma Jelle is getrouwd met Susanne en vader van 3 stoere zoons. Hij is werkzaam als teamcoördinator bij HipHelpt Nederland (www.hiphelpt.nl). Hij is zanger en tekstschrijver bij de band DeLuister die naar verwachting dit jaar hun eerste EP uit zal brengen (www.deluister.nl). Luister hier naar het lied van Jelle 'Alles is niets zonder liefde': https://youtu.be/HYqLlOGQplU163 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page