top of page
Zoeken
  • Hilde Sneep en Annasjouk Nijhof

In gesprek met... Martine en Bart

‘Dat is niet eerlijk!’ hoor je hun kinderen regelmatig zeggen. Dat is vast herkenbaar. We vroegen ze hoe eerlijk verdelen en jaloezie spelen in hun gezin en waar dat vandaan kan komen. Martine en Bart Goedhart hebben 4 kinderen; Mythe (10), Ralf en Reinier (een tweeling van 7) en Jesper (4). Bart en Martine werken beide in het onderwijs. Bart op een ROC, afdeling Media en Martine als sportdocent op een PABO.Dat is niet eerlijk! Hoe leeft dat in jullie gezin? Bart: Bijna dagelijks is er wel iets dat de kinderen niet eerlijk vinden. Negen van de tien keer gaat het over schermtijd. Dan reageer ik eerlijk gezegd wel wat geïrriteerd. Dan denk ik, ‘nee, niet weer’. Bij andere dingen kan ik gelukkig luchtiger reageren. Zo van ‘helaas, volgende keer ben jij aan de beurt’. Martine: Ik vind het soms wel ingewikkeld. Ik voel soms ook wel ‘misschien was het ook wel niet eerlijk’. Dan vind ik het lastig. Martine: De kinderen zijn altijd aan het vergelijken met elkaar. Ik ervaar dat dat sterk aanwezig is in ons gezin. Misschien snap ik dat ook wel. Doordat we een tweeling hebben, ben je heel erg bezig met gelijke aandacht geven. Dat was vanaf het begin al zo. Als je de één hebt vastgehouden, moet je ook de ander vasthouden. En dan was Myrthe er ook nog. Zij zit anderhalf jaar boven de tweeling. Zij wil ook haar aandacht en is er gevoelig voor. Het is misschien daardoor wel heel sterk aanwezig in ons gezin. Kun je als ouder je aandacht eerlijk verdelen? Bart: Ik verdeel mijn aandacht heel bewust tussen de kinderen. Ik wil ze niet het gevoel geven dat ik iemand voortrek. Dat ik de één liever vindt dan de ander, want dat is natuurlijk niet zo. Martine: De aandacht verdelen ervaar ik als een lastig ding. Ralf kan heel lang zijn eigen gang gaan, totdat er ineens iets is en hij boos is. Ik denk, dat dit ontstaat doordat hij niet genoeg één op één aandacht krijgt. Heel lang gaat het goed, maar op zo’n moment eist hij zijn aandacht op en dat snap ik. Kun je je aandacht eerlijk verdelen? In tijd kan het sowieso niet en ze hebben ook allemaal andere behoeftes. Nee, eerlijk verdelen kan niet, maar dat is moeilijk om uit te leggen aan ze. ‘Dat is niet eerlijk!’, wat heeft het met God te maken? Martine: Dat vind ik een ingewikkelde. God geeft niet iedereen hetzelfde. Hij geeft wat je nodig hebt. Hij geeft je genoeg. Dat is in de ogen van mensen vaak niet eerlijk. Kinderen in Afrika hebben geen eten, tja hoe dan? Geeft God genoeg? Ik weet vaak niet hoe ik dat moet uitleggen aan mijn kinderen.21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page