top of page
Zoeken
  • Hilde Sneep en Annasjouk Nijhof

Heb jij weleens een engel gezien?


Ik weet het nog heel goed, zo vreemd en toch was het echt. Ik was hoogzwanger van ons tweede kindje. We waren in de speeltuin. Onze oudste dochter van bijna drie, riep ineens in paniek, ‘mama, mama help!’. Ze zat in het topje van de klimpiramide. Ze durfde niet meer naar beneden was helemaal overstuur. Daar stond ik met mijn dikke buik, wat nu? Een vriendelijke meneer stond ineens naast mij en zei, ‘ik ga wel naar boven’. Hij klom omhoog, pakte haar rustig vast en klom samen met haar naar beneden. Eenmaal op de grond, bukte ik en sloeg direct mijn armen om haar heen, wat een schrik. Ik kwam snel weer omhoog om deze meneer te bedanken. Nergens een meneer te zien! Dat was zo vreemd. Je zou toch zeggen dat je als ‘redder’ even blijft staan? Nog steeds zegt mijn dochter ‘een engel heeft mij gered, hè mama?’. Ik geloof het ook.


Het is een bijzonder verhaal en daar zijn er vele van. Verhalen over engelen waarin iemand op een bijzondere manier gered wordt of gewaarschuwd op een onbewaakt ogenblik. De Bijbel staat vol met verhalen over engelen. Denk alleen al aan het kerstverhaal. Je kunt engelen niet zien en niet vatten. Een dimensie tussen hemel en Aarde die best lastig is om te bespreken met je kinderen. Wat heb je aan die verhalen in het dagelijks leven? Hoe vlieg je dit onderwerp aan met je kinderen? We geven je drie tips en vertellen daarna waarom dat werkt en hoe het ons eigen leven met Jezus heeft verdiept. En daar was niet eens een engel bij,… of toch wel?


Drie tips

1. Vertel verhalen

Zoek met je kinderen naar verhalen over engelen in de Bijbel. Welke kennen zij zelf? Wat zeggen ze over een engel? Hoe ziet hij eruit? Wat doet hij? Kennen jullie mensen die een engel hebben gezien? Luister naar hun verhaal en vraag ze wat ze dachten en voelden.


2. Wees nieuwsgierig

Wees samen met je kinderen nieuwsgierig. Ga samen eens met je kind achter de laptop zitten. Wat willen jullie weten? Zijn er afbeeldingen over engelen te vinden? Op www.mijnbijbel.nl kun je ook zoeken in de Bijbel op het woord engel. Wat ontdekken jullie op deze manier allemaal? Zet het eventueel in een woordspin. Op internet kom je ook antwoorden tegen die een heel ander spiritueel paadje nemen dan de Bijbel. Ook om die reden handig om sámen achter het scherm te kruipen.


3. Laat de vraag de vraag zijn

Verhalen over engelen hebben een geestelijke dimensie die we niet volledig kunnen vatten. Vragen hebben niet altijd een antwoord. Waarom komt de één wel een engel tegen en de ander niet? Durf dit te benoemen en de vragen soms onbeantwoord te laten. Laat God Zijn werk doen en houd vast dat de verhalen over engelen laten zien dat God erbij is.


Waarom werken deze tips?

In het maken van de Xpeditie@home over ‘Wat is een engel?’ hebben we zelf ervaren dat deze tips werken. In de voorbereiding gaan we altijd eerst op zoek naar verhalen in de Bijbel en op zoek naar verhalen van mensen. We hebben er heel wat gehoord. Een kind dat uit het water werd gered, een ongeluk dat op het nippertje werd voorkomen of iemand die zwanger werd na een ontmoeting. We ontdekten dat er in de verhalen altijd een positief keerpunt was. Bladerend in de Bijbel lazen we dezelfde soort verhalen. Daniël gered van de leeuwen door een engel, een engel met een boodschap aan Maria en Jozef, een engel als een manspersoon op bezoek bij Abraham en Sara. In de Bijbel lees je duidelijk dat de engel van God komt. Je ziet in het verhaal van de engel steeds weer de bemoeienis van God met de mensen. We vroegen aan de mensen met de verhalen of ze dat ook zo hebben ervaren en meestal was hun antwoord ‘ja, God is erbij!’. Zo bijzonder!


En toen gebeurde het volgende

De opnames van ‘Wat is een engel?’ liepen voorspoedig, totdat we de auto uit de parkeergarage haalden. Eén van de achterwielen blokkeerde volledig toen we achteruit wilden rijden! Dat is wel heel erg onhandig. Volgens de ANWB konden we wel gaan rijden, alleen goed opletten dat je jezelf niet klemzet en alleen vooruit blijft gaan. Iets in ons twijfelde daaraan. Wij zijn op zoek gegaan naar een garage in de buurt. Na een uur stond de auto op de brug en bij het loshalen van het blokkerende wiel, viel de remschoen met een klap op de grond. ‘Daar kom je zeker niet veilig mee thuis’ reageerde de monteur. Geschrokken en lacherig zeiden wij tegen elkaar: “Waar is nu die beschermengel?”. Terwijl we met een kop koffie zaten te wachten op de reparatie drong het pas echt tot ons door. We zijn behoed voor een ongeluk en we beseften ‘God was heel dichtbij!’.


Zo werken verhalen dus. Ze hielpen ons om te duiden wat er gebeurde met dat blokkerende achterwiel. De verhalen over engelen, maakten ons ervan bewust dat God ook aanwezig is in ons leven. En of die engel er nu echt was? We laten dat los. We hebben bij het maken van deze aflevering heel veel antwoorden gevonden, maar er zijn ook weer nieuwe bij gekomen. Maar één ding is zeker, het heeft ons dagelijks leven met Jezus verdiept, omdat we zelf meer zijn gaan zien hoe Hij ook in ons leven aanwezig is.

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page