top of page
Zoeken
  • Annasjouk Nijhof

Geen kant en klare antwoordenZoonlief (10 jaar): “Hoe merk ik dan dat God erbij is?” Ik (zijn moeder): “Ja..., Hij woont met Zijn Heilige Geest in jou, die is er altijd, die helpt jou om na te denken.” Zoonlief: “Hmm..”. Dit soort gesprekjes herinner ik mij veel; een vraag, mijn ‘goede’ antwoord en dan die hmm... aan het eind. Gevolgd door mijn onmachtige gevoel dat het niet aankomt en het gesprek weer stopt. Herken je dat? Ik vind die gesprekken over geloof een zoektocht, nog steeds. Het belangrijkste dat ik in de loop van de tijd wel heb geleerd en afgeleerd is het volgende. Ik dwing mijzelf om geen kant en klare antwoorden te geven op vragen die mijn kinderen stellen. Eerlijk gezegd heb ik ze ook vaker niet dan wel.

Onze kinderen zijn inmiddels 20 en 22 jaar en stellen kritischere vragen en confronteren mij zo mogelijk nog meer dan toen ze klein waren. Ik geef geen antwoorden meer, maar bevraag hen. Meer nog, ik daag ze uit om zelf op zoek te gaan. Een open mind vind ik eigenlijk belangrijker dan het antwoord zelf. Ik zie namelijk dat als ze zélf op zoek gaan, geloven iets wordt van hun eigen hoofd en hart.

Stimuleer een onderzoekende houding bij je kind Onze kinderen kunnen we van jongs af aan al vertrouwd maken met een onderzoekende houding. Dat is belangrijk in een tijd waarin een overkill aan informatie is. Hoe gaan zij in die informatie-jungle hun weg met Jezus vinden, als ze zelf niet kunnen zoeken? Een onderzoekende houding van onze kinderen, begint bij onszelf. Wees zelf nieuwsgierig (lees hier daarover een blog), bedenk welke vragen je zelf hebt en geef geen kant en klare geloofs-antwoorden. Denk niet vanuit ‘een kant en klaar antwoord willen overdragen’ maar vanuit ‘we gaan samen op ontdekken wat het antwoord is’. Dat laatste is kiezen voor een open en nieuwsgierige houding. En dat kan ook als je kind nog maar vier jaar is.

Samen ontdekken is het uitgangspunt In ons platform Xpeditie 3.6.0. is samen ontdekken een belangrijk uitgangspunt. Kant en klare antwoorden geven we niet zo snel. We vertellen wel verhalen, uit de Bijbel en uit ons eigen leven. Daardoor leren we Jezus kennen en ontdekken we hoe Hij werkt in ons leven. In de Xpeditie in Tour en Actie geven we je daar steeds concrete tools voor, zodat je met je kinderen samen op ontdekkingtocht kunt gaan. In de gesprekken die wij nu thuis hebben, deel ik daarom wél over mijn eigen ervaringen en deel ik ook mijn eigen geloofsvragen met mijn kinderen. Mijn kinderen denken zelf na over hoe zij met Jezus willen leven. En af en toe, als ik maar vragend achterover blijf leunen, denk ik: ‘Hé, het landt’.

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page