top of page
Zoeken
  • Hilde Sneep en Annasjouk Nijhof

In gesprek met Margreet en AndréAndré en Margreet weten uit eigen ervaring helaas wat het is om ernstig ziek te zijn. Ze hebben beide te maken gehad met een vorm van kanker. Heftige en intense gebeurtenissen voor hen en hun gezin. Voor André was het zo’n 15 jaar geleden. Margreet is net weer genezen verklaard. Je ziet het nog aan haar chemokrullen. Nadat haar haar weer ging groeien kreeg ze die. ‘Weer eens wat anders en wel leuk’, zegt ze zelf. Hun geloof en diepe vertrouwen op God is bijzonder en klinkt door in alles wat ze zeggen. We vroegen ze hoe deze gebeurtenissen doorwerken in hun opvoeding en wat ziekte doet in je gezin. Momenten van angst

Margreet steekt direct van wal. ‘Het belangrijkste wat we de kinderen steeds willen meegeven is dat God er is en je geen angst hoeft te hebben voor wat gaat komen. Misschien gaat één van ons dood, maar dan is God er. Maar dat is zeker niet makkelijk. Je moet het zelf eerst voorleven. Wij hebben midden in de periode van ziekte ook momenten gehad van angst, maar dwars door alles heen hebben we God ervaren’.


André: ‘Juist in de momenten van angst hebben we gedeeld met de kinderen, je kunt het niet verstoppen. Soms huil je en zien ze jouw emoties. Dat is voor de kinderen niet makkelijk. Natuurlijk doet dat ze wat. We merkten de onrust bij hen. De oudste dochter bijvoorbeeld die dan zegt, ‘Mama, ik weet hoe de wasmachine werkt. Als jij er niet meer bent, kan ik het doen’. Of de jongste van vier die zegt ‘papa, jij moet geen kleinkinderen krijgen want dan ben je opa en als je oud bent ga je eerder dood’. Ziekte en angst is een deel van hun leven. Dat vind ik soms heel moeilijk om te zien’.

‘En toch kiezen we bewust voor het eerlijke verhaal. We hebben geen geheimen gehad en ze steeds de waarheid vertelt.’

Het eerlijke verhaal

Margreet: ‘En toch kiezen we bewust voor het eerlijke verhaal. We hebben geen geheimen gehad en ze steeds de waarheid vertelt. Hoe dan ook, God gaat met jullie verder. We hebben geprobeerd ze dat steeds weer mee te geven. Het houdt niet op. Niet als één van ons naar de hemel gaat en ook niet hier bij hen. Je kunt altijd bij Hem terecht. God helpt je en Hij draagt je’.


Margreet: ‘We hebben in ons eigen leven gezien hoe dat werkt. We hebben wonderen van God ervaren en daar vertellen we ze over. De genezing van André, nadat hij op zijn bed een engel had gezien die hem beschermde*. Na zijn behandeling konden we geen kinderen krijgen zeiden de artsen en toch hebben we er vier. We bidden in iedere situaties en zo vaak kunnen we dan zeggen ‘kijk, God is erbij. Weet je nog, daar hadden we voor gebeden’’. André: ‘de kinderen zijn een beetje binnenvetters. Je ziet niet altijd hoe zij met God al deze dingen beleven. Emma is meer open en vraagt regelmatig, ‘papa, wil je voor mij bidden?’. Als er iets misgaat, wil ze het weer rechtzetten en goed maken. Je ziet dan de worsteling bij haar. Olivia heeft meer het dienende en praktishe helpen in zich. Dat is wat zij doet in die situaties.

Het allerbelangrijkste in je leven André: ‘Als je weet dat je ziek bent en dood kan gaan, dan ga je bedenken wat het allerbelangrijkste is in je leven. Wat houd je dan nog over? Dat is voor ons het kennen van God en leven met Hem. En ook heel belangrijk naar onze kinderen toe, dat ze mogen weten dat ze waardevol zijn in Gods ogen. Niet omdat ze presteren op school en in sport, maar om wie ze zijn voor God. Dat laten we ze zien door 1-op-1 tijd met ze te hebben, aandacht en een knuffel te geven en door samen met ze bidden.

'Het belangrijkste voor mijn kinderen is dat ze God in hun hart leren kennen.'

Margreet: ‘Maar dat is wel een uitdaging. Ik vraag mij vaak af, voelen ze zich door ons voldoende gezien en gehoord in ons drukke gezin met vier kinderen? Kunnen ze zijn wie ze mogen zijn? Dat is voortdurend een balans tussen loslaten en vasthouden. André: ‘Het belangrijkste voor mijn kinderen is dat ze God in hun hart leren kennen. Het gaat niet om kennis. Kennis uit de Bijbel is belangrijk, maar het belangrijkste is om naar ze te luisteren en te delen uit ons eigen leven’.

* In de Xpeditie@home ‘Wat is een engel?’ vertelt André hierover.
Dit blog sluit aan bij Xpeditie@home 'Wat is een engel?’, een gezinsmoment met een video en verwerking. Meer weten of wil je een maand lang gratis mee op onze online-Xpeditie? klik hier.

Tekst: Annasjouk Nijhof en Hilde Sneep Foto: Monique Rozendal

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page