top of page
2021-09 Xp-Kunjehetzelf-84.jpg

Xpeditie 3.6.0. voor jouw gezin

Geloofsopvoeding in de wereld van je kind

Jouw gezin vraagt veel aandacht en tijd en het is een uitdaging om alle ballen hoog te houden. Aandacht voor geloven staat op je prioriteitenlijstje, maar hoe dan? Af en toe lees je een verhaal uit de Bijbel en je gaat misschien naar de kerk. Hoe help jij jouw kinderen om te ontdekken wie Jezus in hun leven is?

 

Wij geloven in de kracht van verhalen en samen nieuwsgierig zijn. Xpeditie 3.6.0. helpt je bouwen aan jullie gezinscultuur, zodat, als je kinderen straks in de puberteit komen, het gesprek over geloven al is begonnen. Wil jij dit ook? Kies dan voor Xpeditie@home of De korte Xpeditie!

Veelgestele vragen

 Xpeditie 3.6.0. | ons materiaal

 

Xpeditie@home

Xpeditie@home is een geloofsavontuur samen met je kinderen. Het online materiaal is vernieuwend, afwisselend en vol fun. Wil jij tijd maken voor een verdiepend gezinsmoment? Dan is de Xpeditie@home echt iets voor jullie!

 • totaal 45-60 minuten gezinstijd (is op te splitsen!)

 • een toffe video (ca. 15 minuten) waarin een gezin op Xpeditie gaat en ontdekkingen doet over een bepaald thema

 • uitdagende challenges, Xpeditie-vragen en de Bijbel gaat open

 • kant en klaar: de voorbereiding is minimaal en wat je nodig hebt, heb je in huis

 • Zes afleveringen van Xpeditie@home staan voor je klaar in onze shop en kosten 7,50 euro per stuk.

xpeditie_home-8.png

De korte Xpeditie

De korte Xpeditie is hèt toetje voor na de maaltijd, leuk, lekker en voedzaam. Voor jou en je gezin een kort moment met God en elkaar. Wees samen nieuwsgierig, deel verhalen en ontdek hoe je een leven met Jezus praktisch maakt. 

 

 • totaal 10 minuten

 • start met een video (2,5 minuut).

 • een challenge en een Xpeditie-vraag

 • kant en klaar

 • Ontvang drie korte Xpedities gratis!

 • Om de korte Xpedities en de video's te kunnen zien, moet je je eenmalig inschrijven.

2.png

 

Onze jongste is 4, de oudste 11.
Het mooie is dat er
voor alle leeftijden wat tussen zit en

er bij ieder kind iets triggert in zijn belevingswereld (Liesbeth).

Landrover_edited.png

 

 • Mijn kinderen hebben maar een korte concentratieboog, wat helpt?
  1. Splits de Xpeditie@home op in kortere delen van 10-15 minuten. Zie daarvoor de suggesties die we geven in de Online-Xpeditie 2. Tijdens een praat of kijk-activiteit kan het jonge kinderen helpen om iets te doen te hebben. Geef hun knuffel of favoriete ‘frummel-speelgoed’ in handen of laat ze tekenen. Het lijkt of ze niet meedoen, maar dat is vaak niet zo. Ze horen alles en gaan vaak spontaan reageren als ze aan de beurt zijn. 3. Geef structuur: aan tafel geeft meer structuur dan in de zithoek vertel wat je gaat doen (bijvoorbeeld eerst de video, dan een challenge) zorg dat je de video klaar hebt staan en pak vooraf zelf wat jullie nodig hebben 4. Verminder ruis en afleiding leg aantrekkelijk speelgoed weg hebben twee kinderen steeds ruzie, ga tussen hen in zitten zet je eigen telefoon uit
 • Wat is een geschikt moment om Xpeditie in te plannen?
  Dat is voor ieder gezin natuurlijk anders. Twee tips en onze suggesties: Tip 1 Plan de Xpeditie in. Schrijf jullie moment in je agenda! Neem je kinderen hierin mee, vertel ze wanneer je Xpeditie@home gaat doen. Tip 2 Splits jji de Xpeditie op in kortere delen? Kies dan een vast moment, dat geeft herkenbaarheid, structuur en een moment om samen naar uit te kijken. Suggesties plan zaterdag of zondag aan het einde van middag met een borrelplankje en gezellig iets te drinken (lekker opblijven) start in het weekend en doe de volgende onderdelen in de week erna. Een challenge als toetje na de maaltijd of vlak voor het naar bed gaan kan een moment van ‘samen-fun’ zijn. rond de maaltijd: start met de video, ga dan samen eten. Misschien kun je tijdens het eten alvast een Xpeditie-vraag erbij pakken. Doe na de maaltijd het volgende deel. Het kan helpen voor een betere concentratie om van de tafel naar de zithoek te verhuizen.
 • Mijn kind is niet zo’n prater, werkt Xpeditie dan wel?
  Jazeker! Xpeditie@home is juist NIET alleen praten. Wij zetten alle zintuigen in. Daarom is er een video, doen we challenges en ja, zijn er ook Xpeditie-vragen. Alle onderdelen dragen bij aan het doen van ontdekkingen. De challenge bijvoorbeeld, is niet alleen maar fun, maar maakt ook iets duidelijk over het onderwerp.
 • Moet ik vooraf alles wat we nodig hebben klaarzetten?
  Dat kan, maar hoeft niet. Je kunt goed starten door samen hardop met je kinderen de intro te lezen en pak dan samen wat je nodig hebt. Sowieso heb je bij iedere Xpeditie een scherm nodig om de video te bekijken. Stream de video eventueel naar je tv. Die kun je samen vooraf klaarzetten. Best kans dat jouw (oudere) kinderen daar handiger in zijn dan jij.
 • Waarom chips, cola en ander lekkers?
  De basis van ieder Xpeditie@home is een goede sfeer. Een sfeer van openheid en gezelligheid is essentieel. Alleen dan is er ruimte om samen ontdekkingen te doen. Voor de één is dat een borrelplankje, voor de ander een broodje knakworst of chips en cola (want dat hebben we anders niet). Kies wat bij jullie past.
 • Wat is Xpeditie@home WEL en wat juist NIET?
  Wat is Xpeditie@home WEL?​ Echte aandacht voor elkaar en voor God Alledaagse dingen koppelen aan verhalen uit de Bijbel Xpeditie-vragen om in gesprek te komen en te blijven Challenges met actie, veel plezier en lol Samen ontdekkingen doen Bouwen aan een geloofsfundament Altijd een video waarin een gezin ontdekkingen gaat doen Drie momenten van 10/15 minuten ​ Wat is Xpeditie@home NIET?​ Ouders vertellen hun kinderen hoe het zit Stilzitten en luisteren Teksten uit je hoofd leren Veel voorbereiding Alleen te behappen voor een kinderwerker
 • Wat levert een Xpeditie@home mij en mijn gezin op?
  1. Kwaliteitstijd met je gezin 2. Onderlinge relaties worden versterkt 3. Geloven wordt praktisch in je gezin 4. Je gaat zien dat de Xpeditie doorwerkt in de rest van jullie dagelijks leven. Het gaat altijd over onderwerpen die je in jullie dagelijks leven tegenkomen. En dus zijn er in de dagen en weken erna altijd weer spontane aanleidingen voor een vraag of kort gesprekje met je kinderen 5. Je bouwt aan een gezinscultuur waarin praten en doen rondom geloven vanzelfsprekend is. Wanneer je kinderen in de puberteit komen is het gesprek daarover al gestart, dat zijn jullie dan al gewend 6. Je bouwt aan het geloofsfundament van je kinderen: ze gaan ontdekken wie ze zelf zijn, wie Jezus is en hoe ze met Hem kunnen leven
 • Hoe ga ik om met de leeftijdsverschillen tussen mijn kinderen?
  In de Xpeditie@home geven wij, als dat nodig is, extra opties voor het jonge of juist oudere kind. Het is ook goed om je te realiseren dat samen gezin zijn juist ook betekent dat je rekening houdt met elkaar. Lukt het om nieuwsgierig naar ieders verhaal? Zie de Xpeditie@home als een oefening daarvoor. En ja, dat gaat ook af en toe mis. Geef daarom ruimte aan de jongsten om misschien ondertussen te kleuren of met een autootje erbij aan tafel te zitten. Je staat versteld van wat ze allemaal al kleurend oppakken.
 • Moet je alles doen of kun je ook onderdelen weglaten?
  Gebruik de Xpeditie@home zoals het past in jouw gezin. Natuurlijk zit er een bepaalde volgorde en opbouw in de Xpeditie@home, maar laat weg, verander of vul aan zoals het jullie het best past. Maak eventueel ook gebruik van de suggesties om de Xpeditie@home op te knippen in kortere delen.
 • Hoe doe ik die gesprekjes?
  Misschien denk jij mijn kind is niet zo’n prater of hoe stel ik goede vragen? Hier geen cursus gesprekstechnieken, wel twee tips: 1. Wees nieuwsgierig Kies hier bewust voor en denk niet dat je al weet wat je kind gaat zeggen of dat je het wel snapt wat hij zegt. Wat bedoelt je kind eigenlijk, heeft hij een voorbeeld, hoe ging dat? Wees oprecht nieuwsgierig en laat je verrassen door de wijsheid van je eigen kind. 2. Heb de juiste verwachtingen De spanningsboog van kinderen is vaak kort of ze hebben nog niet veel woorden tot hun beschikking. Een goed gesprek duurt daarom soms maar één minuut of nog minder. Dat is normaal en OK! Jouw open houding en af en toe weer een vraag is het belangrijkst. Blijf dat volhouden en dan ga je merken dat op heel onverwachte momenten jouw kind ineens komt met zijn verhaal. Sta je er dan voor open? Wil je meer weten? Vraag op onze site ons Ebook aan 'Over geloven en opvoeden, samen ontdekken en nieuwsgierig zijn'.

Hoe ga ik in gesprek met mijn kinderen?

Deze vraag krijgen wij regelmatig van ouders. Daarom schreven we er een Ebook over, vol tips en inspiratie.
 

Wil jij meer lezen en kijk je uit naar 'Gouden momenten' met je kinderen? Vraag nu ons inspirerende Ebook aan. Gratis!

E-Book-2.jpg
bottom of page